Twitter

Derbybråket: Vikten av normativt ansvarstagande

Efter söndagens läktarbråk i samband med Djurgården-AIK, kommenterade vi det senaste årets försämrade ordningstrend med en lite annorlunda tonalitet.

Vi konstaterade att den typen av incidenter alltid innebär tunga negativa konsekvenser för klubbarna och publiken, att alla vet om det – och att agerandet därmed innebär att de inblandade, där och då, prioriterade sin egen adrenalinkick före sina klubbar och kamrater.

Vi är medvetna om att det här inte låter som ENABLE Sverige, men avsikten var inte att moralisera. Det var att trigga en dialog om vad det är för fotbollsmiljö vi vill ha – vad som krävs av oss alla för att skydda en levande läktarkultur, som inte kvävs av de repressiva åtgärder som kommer att bli följden om inte fotbolls- och supporterkulturerna kan lösa en acceptabel ordning.

Det rimliga verktyget tror vi är en kombination av ett professionellt, proportionerligt och legitimt säkerhetsarbete, tillsammans med en rak, saklig och medveten normativ dialog inom supportermiljön. Vi tror inte på fördömanden och kommer aldrig vara en del i debatten om ”vem som är en riktig supporter” – sånt är meningslöst.

Däremot tror vi en intern diskussion om vilka beteenden som svarar mot supporterkulturens ideal – tex om ”laget före jaget” – är nödvändig. Här behöver många ta ansvar.

Ni hittar vår twittertråd på ämnet här.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment