Nyheter

Pyrosamtalen i Kalmar inställda – tills vidare?

Till helgen var det tänkt att ENABLE Sverige skulle delta i ett samtal om pyroteknikfrågan i Kalmar. Eventet är dock inställt. För vår del stänger vi dock inga dörrar för framtiden.

 

Idén om ett öppet samtal om pyroteknikfrågan där vi skulle delta som moderator, lanserades av Supporterunionen i Kalmar (KFFSU). Detta som ett svar på de mycket infekterade lokala diskussioner som uppstod runt Kalmar FF efter några pyroincidenter i somras.

För att minska irritationen i Kalmarleden och bidra till nyansering i frågan, ville KFFSU arrangera ett event där sidorna skulle få chansen att samtala under lugna former.

 

Konstruktivt initiativ

Alla som följt fotbollsdebatten ett tag, vet att diskussionerna om pyro tenderar att bli oerhört polariserande. De brukar kanalisera en lång rad andra frågor om supporterkultur, supporterskap och rätt och fel. Pyrotekniken de tar helt enkelt över debatten, utraderar all nyansering och blockerar alla andra frågor.

För vår del såg vi därför KFFSU:s vilja att ta ett grepp om frågan som oerhört upplyftande. Här fanns en aktör som ville skapa en plattform för ett sansat samtal i en svår fråga – på ett sätt som kanske, äntligen, skulle kunna ta parterna framåt och närmare varann. Vi tror att många föreningars anhängare har haft behov av liknande initiativ genom åren.

 

Inställt event – men ENABLE Sverige stänger inga dörrar

Eventet tog dock tid att sätta upp och den mest infekterade debatten har nu hunnit lägga sig. Detta återspeglas i ett svagt intresse. Eventet ställs därför in som följd av för få anmälningar.

ENABLE Sverige vill dock betona att vi verkligen tror på den här typen av åtgärder. Konstruktiva samtal är sannolikt vårt bästa verktyg för att motverka polarisering och onyanserade debattklimat. Vi kommer därför vara redo att delta igen, om en liknande diskussion uppstår – i Kalmar eller på andra håll.

Vi avslutar med att rikta ett tack för förfrågan om att hjälpa till och en ordentlig ryggdunk till KFFSU, som hade modet att försöka ta i supportermiljöns sannolikt snårigaste fråga på ett sätt vi inte sett tidigare. Kanske får vi anledning att pröva idén på nytt i framtiden?