ENABLE Sverige i media

Sydsvenskan om tömda läktare

Inför den allsvenska uppstarten har det varit en del debatt om det kloka i att tömma läktare i samband med pyroteknik, eller rent av maskering. Efter en rad uttalanden från Per Engström (NOA, polisen), tog Sydsvenskans Fredrik Lindstrand ett grepp om frågan. ENABLE Sverige var en av de aktörer som uttalade sig.

 

Några utdrag:

“Per Engström, sektionschef på polisens Nationella operativa avdelningen (Noa), vill se skärpning.

– Så fort personer uppträder maskerat på en arena borde man avbryta matchen. Speciellt när det kanske dyker upp tio personer, som i förväg har maskerat sig, sa Engström till TT.

– När man ser att de här personerna maskerar sig på läktaren – då tycker vi att arrangören ska blåsa av spelet helt enkelt. För att statuera ett exempel, fortsatte polischefen.”

 

Vidare:

“Polischefens utspel försvårar situationen, menar Almgren.

– Vi har haft ett antal år med försämrat ordningsläge. För att vända trenden behöver vi både se över repressiva verktyg och arbeta med dialog för att få till en normförflyttning – att supporterrörelsen självsanerar de extrema beteendena. Men för det krävs ett lugnt, metodiskt arbete, där de centrala parterna håller samman. Problemet med den här typen av uttalanden är ju att det förstärker en massa polariseringar. “

 

“Almgren pekar på att alla egentligen har samma mål: välkomnande, säkra, trygga och stämningsfulla fotbollsevenemang.

– Men man når inte dit genom att säga saker som inte är väl förankrade. Det skruvar upp stämningarna och bidrar till radikalisering.

– Vi vet vad som händer när fotbollen och polisen inte går i takt, vi såg det under villkorskonflikten 2019–2021. Parterna måste hitta sätt att samexistera eller ännu hellre samarbeta. Den här typen av förslag kan få supportrars initiativ till ansvarstagande – exempelvis kommunikén från ultrasmiljön om att arbeta mot bengalkastande – att bryta ihop. Det gynnar inte någon.”