ENABLE Sverige i media

I “Lundh: På djupet”

Det offentliga samtalet om ordningsläget runt fotbollen präglas ofta av känslor, slagordsmässigheter och krav på “snabba lösningar”. Olof Lundhs podd “Lundh: På djupet” har dock ambitionen att lyfta känsliga ämnen och möjliggöra ett fördjupat, konstruktivt samtal. Härom dagen behandlade han just fotbollens ordningsläge. Vi själva och författaren Fredrik Ekelund gästade.

Ni hittar artikel och poddavsnitt här. Bland de ämnen som berördes var …

– Tryggheten på svenska läktare
– Polariseringen i fotbollsdebatten
– Pyroteknikdebatten
– Normutveckling inom subkulturen
– Att klubbar, spelare eller sponsorer ”ryter ifrån”
– Vägen framåt i arbetet mot ordningsstörningar

… och en hel del annat. Vi exemplifierar med ett utdrag från diskussionen huruvida man “måste acceptera ordningsstörningar för att få en levande läktaratmosfär”:

”Man behöver inte acceptera alla störningar. Jämför 2018 med 2023. Om vi kan gå från ett läge där vi valde bort våld, bengalkastning och valde bort bangers i arenarummen, till ett läge där det är vanligare – då kan vi gå tillbaka också. Det behöver inte hota hela supporterkulturen.”

Vi tackar Olof Lundh för en väldigt fin vilja att möjliggöra en fördjupad, resonerande diskussion på komplexa ämnen. Samma till Fredrik Ekelund för intressanta perspektiv och hans vilja att ge sin syn på svensk supporterkultur, på både gott och ont.

Vi avslutar som Lundh: debatten är ofta polariserad, men “sänker man hettan” och skapar en lugn miljö för åsikter att korsas, så kan man komma rätt långt i en diskussion även då parterna börjar på olika ställen.

Det är viktigt – för åsiktsutbytet är en del av en positiv normbildningsprocess. Polarisering och radikalism låser däremot parterna i sina positioner. Inget blir bättre av det.