Nyheter

Pyrosamtal i Kalmar

Supporterunionen från Kalmar, KFFSU, sätter i oktober upp ett öppet samtal om pyroteknikfrågan, riktat till alla som håller på Kalmar FF. ENABLE Sverige är inbjudna som moderatorer.

 

Sommaren bjöd på en del pyroteknik i Kalmar, ett ämne som alltid väcker känslor. Debatten gick het och och tonläget var emellanåt vasst.

KFFSU konstaterade att frågan riskerar att dela Kalmarläktarna i två läger. I syfte att minska polariseringen, sätter man därför upp ett event på Guldfågeln Arena den 15 oktober, för att de olika sidorna ska få chansen att mötas och diskutera frågan under lugna former. ENABLE Sverige är inbjudna för att moderera samtalet; en potentiellt svår uppgift, som vi dock är glada att ha blivit tillfrågade om.

För vår del ser vi KFFSU:s initiativ som både ambitiöst och berömvärt. Pyrodebatten har löpt som en skogsbrand runt många föreningar med en aktiv subkultur. Här kommer ett initiativ för att i ett tidigt stadium försöka minska splittringen, öka den ömsesidiga förståelsen och hitta gemensamma vägar framåt. Bra!

Ni hittar KFFSU:s inbjudan här.

 

Ambitionen med samtalet

Alla som deltagit i pyrodiskussionen vet hur snabbt den kan spåra ur och landa i skyttegravskrig. Ambitionerna med en sådan här dag måste vara därefter:

  • Syftet är att skapa former för ett konstruktivt samtal, inte att övertyga ena sidan om att den andra har rätt.
  • Eventet kan vara början på en diskussion i Kalmar, men det får inte vara slutet – samtalet måste fortlöpa även efteråt.
  • Förhoppningen är att bidra till ett sansat samtal och ömsesidig respekt inom gemenskapen runt Kalmar FF, oavsett åsikter i sakfrågor som pyrotekniken.

Samtalet kommer alltså inte “lösa pyrofrågan”. Däremot kanske det kan bidra till nyans och till att minska polariseringen.

Vi tar avstamp i en dragning med en del bakgrund i pyrofrågan samt erfarenheter från pyrodebatt på andra håll i landet. Därefter hoppas vi på aktivt, sansat och konstruktivt deltagande från både förespråkare och motståndare till pyrotekniken.