Nyheter

ENABLE Sverige på Kulturhuset

Noa Bachners ”Den sista utposten” har fått mycket och välförtjänt uppmärksamhet. Den 19 september var vi en del av panelen vid lanseringen, vid ett event på Kulturhuset i Stockholm.

 

(Vi har i en kort perspektivartikel resonerat om vad vi tog med oss från eventet).

 

”Den sista utposten” beskriver, med breda men skarpa penseldrag, hur svensk fotboll ända sedan förra sekelskiftet varit en del av den europeiska fotbollskontexten – men även annorlunda. Skillnaderna accelererade under 1990-talet och idag står svensk fotboll kvar som ”den sista utposten” – det tydligaste exemplet i världen på en demokratiskt organiserad fotboll, i ett hav av hyperkommersialism och sports washing.

 

Paneldebatt om demokratin och fotbollen

I samband med det officiella lanseringseventet på Kulturhuset i Stockholm, hade två paneler satts upp för att diskutera svensk fotboll, med utgångspunkt från boken. Moderator var David Fjäll.

I den första panelen, som fokuserade på demokratin i svensk fotboll, deltog Noa Bachner (Expressen), Simon Bank (Aftonbladet), Malena Johansson (DN) och vår verksamhetsansvarige Anders Almgren. I den andra, som diskuterade svensk fotbolls väg framåt, ersattes Almgren av Martin Åslund (Viasat).

I lokalen fanns över två hundra åhörare och diskussionen streamades av Kulturhuset (se filmen nedan).

 

 

 

 

 

 

 

 

Se panelerna på länken. Tyvärr är ljudet uselt fram till ca 22 min in i filmen, men det går att höra om man maxar volymen.

Första panelen: från ca 6 min.

Andra panelen: från ca 1 h 5 min.