Vilka frågor hör hemma på ett årsmöte? Vilka frågor är det rimligt att medlemmar och styrelser fattar beslut i och vilka bör hanteras av kanslipersonal? Vad kan man förvänta sig av valberedningen – eller av en medlem?
ENABLE Sverige lanserar, med start på torsdag, serien “Praktisk föreningsdemokrati”. Publicering måndagar och torsdagar de närmsta veckorna.
Efter en infekterad konflikt 2009-2013, bestämde sig svensk idrott för att bevara sin demokratiska organisering – ett unikt beslut i en galen fotbollsvärld. Men demokrati måste underhållas för att må bra. Idag har betydligt färre svenskar föreningsvana än för några decennier sedan. Många är inte riktigt bekanta med hur föreningsdemokratin fungerar, eller hur förhållandet mellan medlemmars rättigheter och skyldigheter ser ut. Ibland är inte ens styrelserna riktigt insatta.
Som en del av ENABLE Sveriges arbete med football governance och vårt patos för den svenska, demokratiska fotbollsmodellen, lanserar vi därför en serie för att öka kunskapen om föreningsdemokratins praktik. Hur fungerar demokratin – och var går dess gränser?
Hur mår föreningsdemokratin i Sverige idag?
Tillståndet för svensk föreningsdemokrati är på många sätt är gott, åtminstone i fotbollen. Kunskapen om demokratin och viljan att delta är betydligt bredare och djupare bland fotbollens gräsrötter idag än för 15 år sedan. Ofta gäller medvetenheten även klubbledningarna. Åtminstone på föreningsnivå inom fotbollen, har en patriarkal och elitistisk maktstruktur där “starka män” bestämmer börjat brytas upp.
Men samtidigt som medvetenhet och aktivitet ökar runt om i Sverige, är det viktigt att påminna sig om att demokratin är skör – och att kunskap alltid kan ökas ytterligare.
För att vara en verklig resurs, behöver vi påminna oss om att demokratin innebär ett ansvarstagande och en skyldighet lika mycket som en rättighet. Det här gäller både medlemmar och förtroendevalda. Medlemmarna behöver ibland fundera över gränsen för sin påverkan. Styrelser och valberedningar behöver ibland fundera över vilka det är de representerar.
I den här serien adresserar vi det; frågor om föreningsdemokratins idé och praktik. Syftet är att bidra till kunskapsspridning, samt att uppmuntra en praktisk-etisk diskussion om hur vi som medlemmar och förtroendevalda lever demokratins ideal.
Som alltid uppmanar vi till kritisk läsning.
Rubrikerna:
- Idén om en demokratisk idrott
- Beslutsnivåer i föreningarna
- Styrelsen
- Att utvärdera styrelsen
- Kanslierna – den operativa verksamheten
- Valberedningen
- Medlemmarna
- Motioner
- Årsmötesfrågor – och inte
- Missbruk av demokratins ideal
(Vi har i den här serien fått hjälp med formalia av juristen Christine Stridsberg. Stort tack för hjälpen).